Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

bezkaloriia

Kliknij w nutki aby dowiedzieć się co nowego o mnie w mediach.


POSIŁEK

Jest to wszystko, co zjemy, lub wypijemy, a nie jest wodą, herbatą lub naparem z ziół. Należy pamiętać o tym, że soki, a szczególnie napoje (najczęściej dosładzane) są posiłkami bogatymi w cukry.

DESER

Jest to posiłek o wartości smakowej (dla ducha), często bez wartości odżywczych (nie dla ciała). Spożyty bezpośrednio po normalnym posiłku niszczy wartości odżywcze głównego dania.

EFEKT JO-JO

Są to wahania masy ciała, tzn. wielokrotne, naprzemienne chudnięcie i tycie. Efekt ten jest niestety często spotykany. Nawet po skutecznym odchudzeniu pozostaje skłonność do tycia i dlatego dieta, którą sobie wybieramy, nie powinna być pomysłem tylko na odchudzenie, ale na całe życie. Dlatego wybrany sposób odżywiania powinien być smaczny.

WĘGLOWODANY, czyli cukry

Występują głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Możemy je podzielić na:

  • Przyswajalne, jak np. glukoza, fruktoza, laktoza, skrobia, maltoza. Substancje te po wchłonięciu z przewodu pokarmowego wchodzą w rozliczne reakcje chemiczne. Przyjmowane w nadmiarze mogą powodować nadwagę, otyłość, cukrzycę, miażdżycę i inne choroby. Cukry proste składają się z jednej cząsteczki węglowodanowej (np. glukoza, fruktoza, galaktoza). Cukry złożone składają się z co najmniej dwóch cząsteczek węglowodanowych (np. laktoza to połączone cząsteczki glukozy z galaktozą, sacharoza to połączone cząsteczki glukozy z fruktozą, skrobia to ogromne, rozgałęzione łańcuchy połączonych ze sobą cząsteczek glukozy).
  • Nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy. Substancje te nie są wchłaniane z przewodu pokarmowego. Spożywanie dużych ilości błonnika może polepszyć efekty leczenia cukrzycy i miażdżycy.

SŁODZIKI

Są to substancje nie będące glukozą, posiadające słodki smak. Nie wszystkie nadają się do diety. Jeżeli ktoś koniecznie musi słodzić, to niech używa słodzika.

Polecane, ale tylko jako forma przejściowa podczas odzwyczajania się od słodzenia (sztuczne substancje słodzące):

  • Aspartam – rozkłada się przy podgrzewaniu (> 200 oC), nie nadaje się do pieczenia.
  • Acesulfam K – nie rozkłada się przy podgrzewaniu, nadaje się do pieczenia.

Niepolecane:

maltoza, fruktoza, laktoza – są to cukry nie będące glukozą, wchodzące w liczne reakcje w organizmie.

HIPOGLIKEMIA

Jest to stan, w którym stężenie glukozy we krwi jest zbyt niskie dla poprawnego funkcjonowania mózgu. Najczęściej zdarza się przy przedawkowaniu leków przeciwcukrzycowych. Efektem może być zasłabnięcie, nawet z pełną utratą świadomości. Jej objawy to m.in. szybkie bicie serca, osłabienie, zawroty głowy, zimne poty i ogromne łaknienie (szczególnie na coś słodkiego).

INSULINA

Jest to hormon wydzielany przez trzustkę do krwi (funkcja wewnątrzwydzielnicza trzustki); powoduje „wtłoczenie” glukozy do komórek (np. wątroby, mięśni). Sygnałem do wydzielenia insuliny jest wzrost stężenia glukozy we krwi (na ogół po posiłkach).

NIETOLERANCJA GLUKOZY

Rozpoznajemy ją wtedy, gdy stężenie glukozy we krwi na czczo jest prawidłowe, a w dwie godziny po posiłku (lub po podaniu 75 g glukozy doustnie) jest podwyższone do poziomu powyżej 7,8 mmol/l (140 mg%). Jest to „wstęp” do cukrzycy typu drugiego.

CUKRZYCA TYPU DRUGIEGO

Jest konsekwencją nieleczenia nietolerancji glukozy. Z powodu niewystarczającej funkcji wewnątrzwydzielniczej trzustki utrzymują się znacznie podwyższone stężenia glukozy we krwi, zarówno na czczo jak i po posiłkach. Rozpoznajemy ją, gdy stężenie glukozy na czczo wynosi ponad 7 mmol/l (126 mg%); a w 2 godziny po podaniu doustnie 75 gramów glukozy – ponad 11,1 mmol/l (200 mg%).

ZABURZENIA LIPIDOWE

Często są konsekwencją cukrzycy oraz złego odżywiania, ale mogą występować też jako choroby niezależne, uwarunkowane genetycznie. Prawidłowe odżywianie może zmniejszyć te nieprawidłowości.

Cholesterol całkowity (TC) – całkowita ilość cholesterolu we krwi. Przy nieprawidłowych (podwyższonych) stężeniach częściej występuje miażdżyca.

Frakcja HDL cholesterolu – tzw. „dobry” cholesterol. Przy nieprawidłowych (zbyt niskich) stężeniach częściej występuje miażdżyca.

Frakcja LDL cholesterolu – tzw. „zły” cholesterol. Przy nieprawidłowych (podwyższonych) stężeniach częściej występuje miażdżyca.

Trójglicerydy (TG) – inna frakcja tłuszczów krwi. Przy nieprawidłowych (podwyższonych) stężeniach częściej występuje zapalenie trzustki, a także miażdżyca.

Hipercholesterolemia – stężenie cholesterolu powyżej 200mg%, przy prawidłowym stężeniu trójglicerydów.

Hipertrójglicerydemia – stężenie trójglicerydów powyżej 160mg%, przy prawidłowym stężeniu cholesterolu.

Hiperlipidemia mieszana – podwyższone stężenia trójglicerydów i cholesterolu powyżej wymienionych wcześniej poszczególnych norm.

MIAŻDŻYCA

Jest to choroba przewlekła, postępująca, polegająca na zwężaniu światła tętnicy aż do jej zamknięcia. Obszar tkanek występujący za miejscem zamknięcia ulega szybkiej lub powolnej martwicy. Czynnikami predysponującymi do wystąpienia tej ciężkiej choroby są: palenie papierosów, otyłość, zaburzenia lipidowe, cukrzyca oraz predyspozycje genetyczne (można je zmniejszyć poprzez stosowanie diety).

CHOROBA WIEŃCOWA

Jest to postać miażdżycy, umiejscowiona w tętnicach doprowadzających krew do serca (tętnice wieńcowe). Zamknięcie tętnicy na ogół powoduje zawał serca.

Strona domowa Szukaj Kontakt Wydawnictwo Zdrowy styl Otyłość Strona domowa mail link up