Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

bezkaloriia

Kliknij w nutki aby dowiedzieć się co nowego o mnie w mediach.


PRZYKŁADY PRZEPISÓW

Poniżej podałem kilka przepisów na posiłki aby uzmysłowić Państwu, że odchudzanie może i powinno być przyjemne. Wybrane przykłady są proste do wykonania, a przygotowanie posiłku nie powinno zabrać dużo czasu.

ŚNIADANIA

Jaja faszerowane pastą pieczarkową

3 jajka ugotowane przeciąć na pół, wydrążyć żółtka;

farsz: dokładnie zetrzeć razem: 1 żółtko + 2 duszone pieczarki + „zeszklone”, drobno pokrojone ćwierć cebuli + przyprawy do smaku (pieprz, sól, musztarda, odrobina majonezu bezcukrowego).

Zawijaski

1. W plaster wędliny należy włożyć cienki plaster żółtego sera, dwie ćwiartki pomidora oraz ewentualnie 1 łyżeczkę majonezu bezcukrowego. 2. W plaster wędliny należy włożyć cienki plaster żółtego sera, ½ ogórka kiszonego, 1 łyżeczkę majonezu bezcukrowego.

Twarożek

Dokładnie zmieszać 150 g sera białego + 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany, dodać pół pęczka szczypiorku lub 3 rzodkiewki lub ćwierć cebuli lub ćwierć startego świeżego ogórka oraz sól do smaku.

OBIADY

ZUPY

Podam przykłady gęstych zup, które mogą wystarczyć za cały obiad dla jednej osoby lub pół obiadu dla dwóch osób.

Pieczarkowa

1 łyżkę masła rozpuścić na „wolnym” ogniu – tak, aby nie przypalić, dodać drobno posiekane pół cebuli, zeszklić, dodać 50 ml wody lub „cienkiego” bulionu, dodać 400 g pokrojonych w kostkę pieczarek i dusić pod przykryciem przez 10 minut. 4 łyżki jogurtu (lub śmietany) oraz sól i pieprz dodajemy na końcu i wszystko mieszamy.

Porowa z serem

Odciąć ciemnozielone liście od 3 średnich porów, a jasne części pociąć na plastry o grubości 0,5 cm. 1 łyżkę masła rozpuścić na „wolnym” ogniu – tak, aby nie przypalić (ewentualnie dodać drobno posiekane ćwierć cebuli i zeszklić na maśle), dodać 50 ml wody lub „cienkiego” bulionu, dodać plastry z pora i dusić, aż będą miękkie, dodać pół kostki (50 g) sera topionego (według mnie najlepszy jest „Złoty Ementaler”) i zmiksować.

Porowa z kalafiorem

Odciąć ciemnozielone liście od 3 średnich porów, a jasne części pociąć na plastry o grubości 5 mm. 1 łyżkę masła rozpuścić na „wolnym” ogniu – tak, aby nie przypalić (ewentualnie dodać drobno posiekane ćwierć cebuli i zeszklić na maśle), dodać 50 ml „cienkiego” bulionu, dodać plastry z pora, i dusić aż będą miękkie, dodać ćwierć rozgotowanego małego kalafiora i zmiksować.

II DANIA

Mięso (jako główne danie) z surówką z białej kapusty

Mięso ugotować, upiec lub usmażyć – jak kto lubi. 200 g białej kapusty pokroić, dodać sól i odrobinę pieprzu, wymieszać, odczekać około 10 minut, dodać jogurt naturalny lub sos majonezowy.

Krwisty befsztyk z surówką „typ włoski”

Grubo pokroić: 2 pomidory, 1 ogórka, 2–3 kawałki selera naciowego, 1 paprykę zieloną; drobno pokroić pół cebuli; zmiażdżyć 1 ząbek czosnku z odrobiną soli, nie miażdżyć ani nie kroić kaparów (100 g). Dodać po jednej łyżeczce oregano, tymianku, bazylii i wszystko wymieszać. 5 minut przed podaniem wlać 2 łyżki octu winnego i wymieszać. Tuż przed podaniem wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać. Na końcu obsmażyć krótko 2 steki z polędwicy na maleńkiej ilości oliwy, na samym końcu posolić mięso.

Kotlety mielone (bez bułki tartej) ze szpinakiem serowym

Zmielić 200g mięsa i pół cebuli, dodać 1 jajo, oraz przyprawy do smaku (odrobinę soli, pieprz) i wszystko dokładnie wymieszać. Do 400 g szpinaku miksowanego rozmrożonego dodać 50 ml „cienkiego” bulionu, powoli doprowadzić do wrzenia, często mieszając, dodać 1–2 roztarte z solą ząbki czosnku, około 100g sera pleśniowego, gotować aż ser się rozpuści.

KOLACJE:

Maczany seler naciowy

5 łodyg selera naciowego maczać w przygotowanym sosie: do 150 ml jogurtu naturalnego dodać bardzo cienko pokrojony (obrany ze skórki) ogórek i roztarty z solą 1 ząbek czosnku, dokładnie wymieszać i zajadać ze smakiem.

Ogórek w jogurcie

Cieniutko pokroić dokładnie umyty, nie obrany ze skórki zielony ogórek; drobno posiekać pęczek koperku i pół pęczka szczypiorku, posolić, popieprzyć, odczekać 5 minut i zalać 150 ml jogurtu naturalnego. Spożywać schłodzone.

Sałatka szopska szybka

Pokroić w duże kawałki: połowę opakowania sera feta, 1 pomidor, pół papryki zielonej (bez pestek), pół świeżego ogórka; drobno pokroić pół cebuli; dodać przyprawy (np. bazylię) – wszystko delikatnie wymieszać.

Poniżej załączam linki do moich przepisów na potrawy zamieszczonych w miesięczniku PLUS (w 2006 i 2007 roku). Propozycje kulinarne są okraszone ciekawymi (mam nadzieję) komentarzami:

Lunch dla decydenta (IX.2006)

Śniadanie dla doktora po ciężkim dyżurze (X.2006)

Lunch dla prezesa NFZ (XI.2006)

Tani posiłek dający dużo energii (XII.2006)

Dania dla kandydata na decydenta (I.2007)

"Szybki" objad dla leniucha (III.2007)

Przepis dla małych siłaczy (IV.2007)

"Głośny" przepis dla łowców "chyba-afer" (VII.2007)

Strona domowa Szukaj Kontakt Wydawnictwo Zdrowy styl Otyłość Strona domowa mail link up